Fogpótlás (protetika)

Rendelőnkben lehetőség nyílik rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások (ilyenkor a fogpótlásnak van egy fix, beragasztott része, amihez kapcsolódik a kivehető rész), illetve implantátumokra készülő fogpótlások csináltatására.

Rögzített pótlások lehetnek:

Koronát akkor alkalmazunk, amikor egy fog felszíne ( koronai része) már menthetetlen, ez nem csak védelmet biztosít a fog számára, de esztétikailag is élethűen tükrözi az eredeti fogat.

Anyagát tekintve a korona lehet:

  • fémkerámia
  • fémmentes ( cirkónium-dioxid vagy líthium-diszilikát)

A fémmentes koronák fényáteresztő képességük által élethűbb megoldást jelenthetnek, főleg az elülső (front) régióban. Ezek rögzítése modern anyagokkal történő speciális ragasztást igényel.

Miután ezek a készülékek egyedileg készülnek, több fajta színben választatóak, matricákkal és csillámporokkal díszíthetőek.

A rossz szokásokról való leszoktatás is ebben az életkorban történik (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) , ezekhez legtöbbször a kivehető készülékek egyik típusát a myofunkcionális trénert használjuk.

Kivehető készülékek eredményességét nagymértékben a hordási idő határozza meg. Ezeket 10-12 órát vagy többet kell használni.

 A tejfogazat leváltása után 12-13 éves kortól már rögzített készülékeket is használunk.